resep malaysia 1






Konsep membuat pilihan makanan menurut piramid makanan adalah asas 

dalam usaha mencapai diet yang lebih sihat dan seimbang. Cara anda 

memasak sajian untuk keluarga dan jenis ramuan yang digunakan dalam 

masakan juga penting. Anda boleh menyediakan sajian yang lebih sihat 

dengan menggunakan kaedah memasak seperti mengukus, menumis-

reneh, memanggang dan membakar makanan anda. Malahan, anda boleh 

menggunakan bahan seperti herba dan rempah sebagai perasa sambil 

mengurangkan lemak, gula dan garam dalam makanan atau masakan.

Pilih ramuan lebih sihat 

Pemilihan ramuan yang lebih sihat merupakan kunci utama penyediaan 

pelbagai sajian yang lebih berkhasiat. Sesetengah ramuan boleh 

digantikan untuk menambah baik kandungan khasiat pemakanan tanpa 

menjejaskan rasa atau kelazatan hidangan.

Menjadi Chef yang Bijak

Ramuan Pengganti lebih sihat

Santan Ramai yang mungkin tidak dapat mengelakkan 

sama sekali penggunaan santan. Oleh itu, cuba 

cairkan santan atau gantikan separuh kuantiti 

santan yang diperlukan dengan alternatif 

berikut:

Santan rendah lemak / Susu rendah lemak /

Susu skim 

Mayonis  Mayonis / sos salad rendah lemak /yogurt 

rendah lemak dicampur bersama keju kotej 

rendah lemak 

Roti putih Roti mil penuh atau roti gandum penuh

Nasi putih Nasi perang

Tip: mulakan dengan mencampurkan 

sebahagian beras perang ke dalam beras putih

Sos dan 

garam

Herba / rempah-ratus

Gula Buah-buahan segar, buah-buahan kering 

Mari cuba gaya masakan yang berlainan! 

Terdapat pelbagai kaedah memasak makanan untuk 

keluarga anda dan tidak semestinya semua sajian perlu 

digoreng atau berendam di dalam minyak!  Anda boleh 

menggunakan beberapa kaedah memasak di bawah dalam 

penyediaan sajian yang lebih sihat untuk keluarga:

Mengukus – Boleh mengurangkan kehilangan khasiat 

makanan. Makanan dimasak dengan menggunakan haba 

daripada wap. Cara ini sesuai untuk memasak sayur-

sayuran, ikan dan ayam serta dapat mengekalkan kebaikan 

khasiat dan kelazatan semula jadi makanan. Mengukus 

biasanya tidak menggunakan minyak.

Tumis goreng – Ramai yang mungkin terlalu sibuk untuk 

membakar (dalam ketuhar) atau mengukus sajian makanan 

anda setiap hari. Teknik tumis goreng adalah kaedah 

memasak yang mudah, menjimatkan masa dan dapat 

mengekalkan nilai pemakanan.  Makanan seperti sayur-

sayuran yang kaya dengan vitamin B dan C sesuai dimasak 

dengan kaedah ini kerana masa memasak yang singkat 

mengurangkan kehilangan nutrien tersebut. Ingatlah, 

gunakan sedikit sahaja minyak apabila menumis. 

Tip Penyediaan dan 

Masakan Sihat

13

Membakar – Kaedah paling ideal untuk memasak daging, 

ayam dan ikan tanpa penggunaan banyak minyak. Haba 

dari dulang pembakar menyentuh makanan secara langsung 

sekaligus mengedapkan bahagian luarnya. Oleh itu, rasa dan 

sebahagian besar khasiatnya tidak hilang. Makanan tersebut 

perlu sentiasa dibalik-balikkan untuk mengelakkan daripada 

hangus dan memastikan makanan dimasak dengan rata dan 

sempurna. Berbanding kaedah menggoreng dalam minyak, 

kaedah ini menghadkan minyak dalam makanan.  Malahan, 

sebahagian lemak daripada daging mencair dan hilang melalui 

proses ini. 

Memanggang – Kaedah ini juga tidak memerlukan penggunaan 

lemak atau minyak. Daging ialah makanan terbaik yang 

boleh dipanggang untuk hidangan keluarga anda. Seperti 

dalam kaedah membakar, haba yang secara langsung 

menyentuh makanan mengedapkan bahagian luar dan juga 

dalam makanan sambil mengekalkan jusnya.  Makanan anda 

hendaklah dibalikkan selalu supaya semua bahagian makanan 

didedahkan kepada haba secara sama rata. Cara terbaik 

untuk memanggang dan membakar dalam ketuhar ialah 

dengan meletakkan daging di atas rak. Cara ini membolehkan 

minyak yang berlebihan menitis ke atas bekas atau dulang 

pembakar yang diletakkan di bawahnya.  Seperti kaedah 

membakar, sebahagian lemak daripada daging mungkin hilang 

dalam proses memanggang. 

Rendidih (braising) – Merendidih adalah teknik yang baik 

untuk memasak daging yang liat, seperti daging ayam atau 

lembu tua, atau daging yang secara semula jadi mengandungi 

lebih banyak tisu penghubung (lebih berurat). Tisu inilah 

yang membuat daging liat dan susah dikunyah jika tidak 

dimasak dengan betul. Walau bagaimanapun, penggunaan 

haba kecil secara perlahan dan lama di atas api dapur atau 

dalam ketuhar boleh melarutkan tisu ini, menjadikan daging 

lembut dan berair. Masa memasak yang lama juga membantu 

menaikkan rasa makanan, menjadikannya lebih lazat. Jangan 

lupa membuang lemak daripada daging sebelum memasak 

dan menggunakan sedikit sahaja minyak untuk menyediakan 

sajian. 

Merenih/sup – Salah satu cara mudah untuk memasak 

ialah dengan memasukkan pelbagai bahan makanan dan 

ramuan ke dalam periuk tanah atau periuk masak perlahan 

(slow cooker) dan biarkan direnih (stew) selama beberapa 

jam tanpa perlu menunggu. Masakan stew ini adalah satu 

kaedah yang boleh digunakan untuk melembutkan makanan 

liat seperti daging. Anda juga boleh menyediakan sajian sup 

untuk keluarga anda dengan mencampurkan sumber protein 

daripada ayam dan sayur bersama, menjadikan hidangan 

yang berkhasiat.

En papillote (masak dalam bungkusan) – Tahukah anda bahawa 

anda boleh mengedapkan makanan dalam bungkusan dan 

membakarnya secara en papillote? Makanan dimasak dengan 

wap jusnya sendiri, yang terperangkap dalam bungkusan.  

Kaedah masakan ini amat mudah, rendah lemak, dan senang 

untuk dibersihkan alatannya. Anda boleh menggunakan cara 

ini untuk memasak sayuran dan buah-buahan, ayam, ikan 

atau makanan laut serta pasta.

Tip!

● Potong makanan lebih kecil untuk 

mengurangkan masa memasak agar 

mengurangkan kehilangan khasiatnya.

● Pelbagaikan tekstur makanan dalam 

masakan untuk disesuaikan dengan cita 

rasa semua ahli keluarga anda.

● Pelbagaikan warna makanan dalam 

masakan dengan beberapa jenis 

sayuran yang berlainan warna untuk 

menjadikan sajian lebih menarik dan 

lebih lazat untuk anak-anak anda! 

● Daging, ikan dan ayam hendaklah 

dimasak dengan sempurna. 

● Simpan makanan dengan cara yang 

betul dan selamat; makanan kering 

dalam kotak simpanan makanan,  

manakala daging, ikan, ayam, susu dan 

makanan tenusu di dalam peti sejuk. 

14

Rancang untuk  

Pelbagaikan  

Hidangan Makanan

Pemakanan yang baik bermula dengan perancangan yang bijak. Menyediakan sajian 

makanan untuk keluarga setiap hari tidak sepatutnya memeningkan kepala anda. 

Cara terbaik untuk menyediakan pelbagai sajian makanan yang sihat dan berkhasiat 

untuk keluarga anda ialah dengan merancang sajian secara harian atau mingguan. 

Perancangan awal membolehkan anda mengawal makanan dan nutrien yang 

diperlukan keluarga anda.

Merancang sajian makanan lebih awal untuk keluarga memberi manfaat kepada anda 

sekeluarga…

1. Perancangan awal menu makanan harian dapat 

membantu memastikan keperluan pemakanan 

dan tenaga (kalori) setiap ahli keluarga dipenuhi.

2. Anda boleh menggilirkan sajian supaya ahli 

keluarga anda tidak bosan dengan sajian 

yang sama. Contohnya, sediakan masakan 

kegemaran pasangan anda, anak-anak dan diri 

anda sendiri pada hari yang berlainan.

3. Anda boleh menjimatkan masa, wang dan 

mengelakkan pembaziran. Dengan perancangan 

awal, anda boleh mengatur jadual pembelian 

barang dapur dan tidak perlu bergegas ke pasar 

kerana kehabisan bahan untuk masakan. 

4. Bagi memastikan kepelbagaian sajian makanan 

anda setiap hari, anda boleh mengguna cara 

masakan yang berlainan bagi makanan dalam 

kumpulan yang sama untuk menjadikan sajian 

di meja makan lebih menarik. Sebagai contoh 

ayam tumis goreng untuk hari ini dan ikan kukus 

untuk keesokan hari.  

Apabila merancang sajian makanan untuk keluarga, pastikan 

anda mengambil kira kumpulan makanan dari setiap aras Piramid 

Makanan Malaysia. Sediakan pelbagai makanan secara seimbang 

dan sederhana setiap hari demi menjamin pemakanan yang baik 

untuk keluarga anda. Campur dan padankan sajian keluarga 

dengan makanan pelbagai warna, rasa, tekstur dan aroma. 

Pastikan anda menghidangkan makanan dalam amaun sederhana 

untuk mengelakkan kekurangan atau berlebihan zat makanan. 

Selain mengurus dan merancang sajian makanan untuk keluarga, 

anda juga perlu merancang pembelian bahan makanan. Sediakan 

senarai barangan untuk dibeli mengikut menu yang dirancang. 

Ingatlah, menu yang berkhasiat untuk keluarga anda bermula 

daripada pemilihan bahan masakan yang sihat dan segar. 

Tugas merancang masakan ini mungkin kelihatan rumit tetapi lama-

kelamaan ia akan menjadi lebih mudah. Contoh pelan hidangan 

seperti berikut boleh membantu memulakan langkah pertama anda. 

Ia boleh diubah suai mengikut keadaan supaya anda tidak perlu 

menghabiskan terlampau banyak masa memikirkan apa yang patut 

dimasak untuk sarapan, makan tengah hari dan makan malam 

untuk keluarga anda pada minggu yang berkenaan.

Perancangan Sajian

15

          Contoh Pelan Hidangan

Hujung Minggu 2

Sarapan Pagi

•   Roti Bakar ala Perancis 

•  Kismis

•   Susu Rendah Lemak

Minum Pagi

•   Jejari Ayam Rangup

Makan Tengahari

•  Nasi

•   Daging Bijan dengan 

Balutan Salad

Minum Petang

•   Kuih Gulung Sayuran

Makan Malam

•   Lasagna Daging & Keju

•  Jus Tembikai

Contoh Pelan Hidangan 

Hari Minggu 1

Sarapan Pagi

•   Bihun Goreng Lada 

Hitam

Minum Pagi

•  Tauhu Sumbat

Makan Tengahari

•   Pasta Penne dengan 

Terung dan Keju

•  Jus Oren

Minum Petang

•   Popia Pisang Mentega 

Kacang

Makan Malam

•  Nasi

•   Tom Yam Ikan dengan 

Sayuran 

•  Jus epal

Contoh Pelan Hidangan

Hari Minggu 2

Sarapan Pagi

•   Roti Mil Penuh 

bersama salad

•   Telur separuh masak

Minum Pagi

•  Buah Pisang

Makan Tengahari

•  Nasi 

•   Ikan En Papillotte ala 

Portugis

•  Sayur Campur

•  Buah Tembikai

•  Air Masak

Minum Petang

•   Susu Kocak Pisang ‘O’

Makan Malam

•  Nasi 

•  Ayam Masak Bijan

•  Pecal

•  Jus limau

Contoh Pelan Hidangan

Hujung Minggu 1

Sarapan Pagi

•   Lempeng Mil Penuh 

dengan Stew Epal

Minum Pagi

•   Smoothie Kacang Soya

Makan Tengahari

•  Shepherd’s Pie

•  Jus Tropika Hawaii

Minum Petang

•   Lapisan Buahan 

Rangup

Makan Malam

•  Mi Sizzling

•  Jambu batu

•  Air Masak








Sarapan Pagi dan Kudapan

24

Bahagian ini 

memperkenalkan pelbagai resipi 

sajian mudah untuk sarapan 

segera dan beberapa sajian 

istimewa yang boleh dicuba 

untuk keluarga anda pada 

hujung minggu atau untuk 

sesuatu majlis. Dipaparkan 

juga beberapa resipi makanan 

kegemaran 

tempatan 

untuk 

sarapan 

seperti kari 

dhal sayuran 

dan roti 

canai dengan 

bunga 

kubis, serta sesetengah yang 

diubah suai ramuannya dengan 

menggunakan lebih banyak 

bijirin penuh seperti bihun 

goreng dan lempeng. Jadi, 

luangkan masa pada waktu  

pagi untuk mencuba resipi-

resipi ini, supaya keluarga anda 

sentiasa ingin bersarapan pagi 

bersama-sama! 

Sarapan pagi adalah sajian paling penting 

untuk memulakan hari anda!  Mungkin telah 

banyak kali anda mendengar ungkapan 

ini, tetapi hakikatnya sarapan bermanfaat 

kepada semua; kanak-kanak, remaja, dewasa 

mahupun warga tua. 

Sarapan sangat penting untuk kecerdasan 

otak dan badan. Ia adalah makanan pertama 

yang membekalkan tenaga, selepas 8 – 12 

jam tanpa makanan. Glukosa yang diperoleh 

Mulakan Hari Anda    dengan Sarapan Berkhasiat

Pendahuluan: 

Sarapan Pagi dan Kudapan

25

Mulakan Hari Anda    dengan Sarapan Berkhasiat

daripada makanan karbohidrat kompleks 

penting untuk otak dan merupakan sumber 

utama tenaga bagi membantu menguatkan 

otot untuk aktiviti fizikal sepanjang hari. 

Sesetengah orang percaya bahawa dengan 

mengelak sarapan pagi, mereka boleh 

menurunkan berat badan. Tanggapan ini  

tidak tepat, malah ia akan menyebabkan 

anda makan secara berlebihan pada waktu-

waktu lain dan mengakibatkan pengambilan 

kalori yang berlebihan. Justeru itu, makanlah 

sarapan kerana ia penting untuk pengurusan 

berat badan di samping menyokong usaha 

penurunan berat badan. 

Jika anda dan anak-anak anda selalu 

meninggalkan sarapan pagi untuk 

menjimatkan masa atau ingin tidur lama, 

ini adalah tabiat yang kurang baik. Ingatlah 

sarapan pagi yang sihat dan berkhasiat 

membawa banyak manfaat berbanding 

tidur tambahan beberapa minit. Penyediaan 

sarapan boleh menjadi semudah dan secepat 

menuang susu ke atas bijirin dan menambah 

pisang ke dalamnya.

Berikut adalah beberapa cara mudah untuk 

menambah sarapan ke dalam jadual harian 

anda sekalipun anda dan keluarga anda 

kesuntukan masa.

 ● Mulakan dengan sedikit.  Jika anda belum biasa 

makan sarapan setiap pagi, mulakan dengan sekeping 

roti mil penuh dibakar dan sepotong buah atau secawan 

yogurt.  Beberapa hari kemudian, tambahkan lagi 

makanan lain.

 ● Pilih roti mil penuh.  Makan roti mil penuh bakar untuk 

sarapan pagi atau sandwic dengan sayuran di atasnya. 

Sapu mentega kacang kegemaran anda di atas roti bakar 

atau makan dengan potongan keju. Jika anda atau anak 

anda belum biasa dengan rasa roti mil penuh, mulakan 

dengan mencampurkan  

1 keping roti putih dengan 

1 keping roti bijirin penuh.

 ● Makan bijirin penuh dan 

bijirin yang kurang gula 

tambahan. Bijirin seperti 

emping oat atau gandum 

bijirin penuh kaya dengan 

serat. Anda juga boleh 

mencuba bijirin penuh yang 

dicampur buah-buahan 

dan secawan yogurt atau 

segelas susu.

TIP sarapan sihat & cepat

26

200 g (2 cawan) tepung mil penuh/tepung roti

150 ml (¾ cawan) air

15 ml (1 sudu makan) minyak 

Bahan-bahan

112 g (1 cawan) bunga kubis, dicincang halus

50 g (½ cawan) bawang besar, dicincang

1 biji cili hijau, dihiris nipis

10 ml (2 sudu teh) jus lemon

2 tangkai daun bawang segar, dihiris

1 inci halia, dicincang

Garam secukup rasa

Minyak untuk memasak

Inti

1. Ayak tepung bersama garam 

di dalam mangkuk besar dan 

gaulkan dengan minyak masak 

menggunakan jari. Masukkan 

3/4 cawan air sedikit demi 

sedikit dengan menambahkan 

air jika perlu. Uli sehingga doh 

tersebut menjadi lembut dan 

kenyal, tutup dan biarkan selama 

30 minit.

2. Untuk membuat inti, letakkan 

bunga kubis ke dalam mangkuk 

dan tuangkan air panas cukup 

untuk menutup permukaannya. 

Tutup mangkuk dan biarkan 

selama 5 minit. Tapiskan 

bunga kubis yang telah lembut 

dengan menekan sedikit untuk 

mengeluarkan air sebanyak 

mungkin.

3. Di dalam mangkuk, campurkan 

bunga kubis, jus lemon, garam, 

daun bawang, bawang, cili dan 

halia. Gaul sebati dan bahagikan 

kepada 6 bahagian.

4. Untuk membuat paratha, uli 

setiap doh menjadi lempeng 

nipis. Sudukan 1 bahagian 

campuran bunga kubis ke atas 

lempeng tadi dan lipat menjadi 

separuh dengan menekan 

bahagian hujung untuk menutup 

intinya. Bentukkan menjadi 

bebola semula. Uli semula doh 

tersebut berhati-hati menjadi 

leper kira-kira 5 inci (12 cm) 

lebar dan ¼ inci (½ cm) tebal, 

dengan tidak membuka intinya.

5. Panaskan dan griskan kuali 

leper dengan sedikit minyak. 

Seterusnya goreng paratha 

tersebut sehingga kedua-dua 

belahnya masak dan perang 

keemasan.

6. Hidangkan bersama kari dhal.

Cara memasak

Roti Paratha Berinti Bunga Kubis

(Hidangan untuk 6 orang)

Sarapan Pagi dan Kudapan

Tip Pemakanan

•  Bunga kubis merupakan 

sejenis sayuran krusifer yang 

mengandungi fitokimia yang 

membantu tubuh melawan 

penyakit.

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan Kalori  167 kcal Karbohidrat  4.6 g Protein  24.5 g Lemak  5.6 g

Tahukah Anda?

Untuk hidangan yang 

lengkap, anda boleh 

menghidangkan resipi 

ini dengan Kari Sayur  

AlaThai (ms 71) dan 

Ayam Tandoori  

(ms 52).

26

26

25 g (¼ cawan) tepung mil penuh

125 ml (½ cawan) tepung naik sendiri

125 ml (½ cawan) susu

1 biji telur

5 g (1 sudu teh) mentega, dilembutkan

Bahan-bahan

100 g (1 biji) epal hijau/merah

125 ml (½ cawan) air

7 g (1 sudu teh) gula

14 g (1 sudu makan) mentega

Secubit serbuk kayu manis

30 g (2 sudu makan) yogurt rendah lemak

Stew Epal

1. Kupas buah epal, buang bijinya dan potong epal menjadi saiz kecil.

2. Cairkan mentega dalam periuk dan tuang air bersama gula. Didihkan dan masukkan epal. 

Renih dengan menutupnya sehingga epal tersebut lembut. Taburkan sedikit serbuk kulit 

kayu manis ke atas stew epal tersebut dan ketepikan.

3. Ayak tepung mil penuh dan tepung naik sendiri ke dalam mangkuk besar dan buat lubang 

di tengah-tengah sebatian tepung tersebut.

4. Campurkan susu, mentega, telur, dan gaul ke dalam tepung serta pukul perlahan-lahan 

untuk membuat adunan yang lembut.

5. Letakkan sedikit mentega ke atas kuali leper dan tuangkan adunan serta masak sehingga 

buih udara timbul. Terbalikkan lempeng untuk masak di bahagian sebelah lagi.

6. Hidangkan lempeng bersama stew epal dan yogurt.

Cara memasak

Lempeng Mil Penuh dengan  

Stew Epal

(Hidangan untuk 2 – 3 orang)

Sarapan Pagi dan Kudapan

Tip Memasak

•  Epal boleh digantikan dengan 

buah-buahan lain seperti 

buah pir, tembikai susu atau 

pisang.

Tip Pemakanan

•  Pilih tepung gandum mil penuh 

kerana produk bijirin penuh 

mengandungi serat, vitamin B dan 

mineral yang tinggi. Ia memberikan 

kebaikan menyeluruh bijirin penuh. 

Anda disarankan memasukkan 

bijirin penuh ke dalam separuh 

daripada hidangan anda setiap hari.

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  231 kcal Karbohidrat  31.5 g

Protein  7.8 g Lemak  8.2 g

28


3 biji telur

10 g (1 sudu teh) kepingan tuna dalam air

Garam dan lada sulah secukup rasa

Sedikit minyak sayuran

1. Campurkan semua bahan dan pukul sehingga sebati 

dengan menggunakan garpu atau penyepit. Jangan pukul 

terlalu kuat untuk mengelak buih.

2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak. 

3. Letakkan 2-3 sudu makan penuh campuran telur ke 

dalam kuali. Masak dalam api sederhana sehingga sedikit 

mengeras tetapi tidak terlalu cair. Gulung menggunakan 

garpu atau penyepit ke bahagian hadapan kuali.  

4. Letakkan lagi 2 sudu makan campuran telur ke dalam 

kuali. Ratakan ke sekeliling permukaan kuali dan angkat 

sedikit telur yang telah digulung tadi supaya telur yang 

belum masak mengalir di bawahnya.

5. Masak sehingga lapisan tersebut hampir keras, kemudian 

gulung telur tersebut bersama telur yang sudah digulung 

ke arah bertentangan.

6. Letakkan lagi sedikit minyak dan ulangi langkah-langkah 

tadi sehingga semua telur habis digunakan.

7. Letakkan telur yang siap dimasak di atas pinggan dengan 

lipatan terakhirnya di bahagian bawah.

8. Gulung dengan ketat menggunakan tisu dapur untuk 

menyerap minyak berlebihan. Biarkan keseluruhan 

gulungan sejuk pada suhu bilik.

9. Potong menggunakan pisau tajam dan hidang bersama 

roti mil penuh dan salad segar.

Bahan-bahan

Cara memasak

Bento Telur Gulung

(Hidangan untuk 4 orang)

Sarapan Pagi dan Kudapan

Tip Hidangan

•  Untuk hidangan sarapan 

pagi lengkap yang cepat dan 

sihat, hidangkan telur gulung 

bersama salad segar, tomato 

ceri dan roti mil penuh.

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  88 kcal Karbohidrat  0.3 g

Protein  5.4 g Lemak  7.2 g

Tahukah Anda?

Bento ialah satu bahagian 

makanan bungkus atau masakan 

rumah di Jepun. Bento tradisional 

terdiri daripada nasi, ikan atau 

daging bersama satu atau lebih 

jenis sayur-sayuran yang dimasak, 

biasanya disusun dalam bekas 

berbentuk kotak.

30

1. Campurkan ayam, udang, sengkuang cina, lobak 

merah, tepung jagung dan kicap. Gaul sebati 

ramuan inti dan biarkan selama 30 minit.

2. Letakkan ½ sudu teh (2.5 ml) inti di tengah-tengah kulit wantan.

3. Kumpulkan 4 bucu kulit wantan ke tengah-tengah dan tutup dengan menyapu telur 

yang dipukul.

4. Didihkan 3 cawan air di dalam periuk. Setelah mendidih, masukkan wantan tadi ke 

dalam air. Apabila wantan telah timbul di permukaan air, senduk keluar daripada 

periuk dan ketepikan.

5. Renihkan stok ayam bersama bawang merah dan halia selama beberapa minit. 

Taburkan sedikit lada sulah dan secubit garam.

6. Tutup api dan hidangkan wantan bersama sup dan mi.

16 kulit wantan

120 g (½ cawan) daging ayam dibuang lemak dan 

kulit, dikisar

60 g (⅓ cawan) isi udang, dicincang kasar

5 g (3 biji) sengkuang cina, dicincang kasar

30 g (¼ cawan) lobak merah, dihiris halus

15 ml (1 sudu besar) kicap

1 biji telur, dipukul perlahan

3 g (1 sudu teh) tepung jagung

1.5 L (6 cawan) stok ayam buatan sendiri

40 g (4 biji) bawang merah, dihiris halus

10 g (½ inci) halia, dihiris

Garam dan lada sulah secukup rasa

Bahan-bahan (Inti)

Bahan-bahan (Sup)

Cara memasak

Sup Wantan Ayam

(Hidangan untuk 5 – 6 orang)

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  117 kcal Karbohidrat  13.7 g

Protein  9.0 g Lemak  2.9 g

Tahukah Anda?

“Wantan” berasal 

daripada dua perkataan 

Cina yang secara literal 

bermaksud “dumpling 

kecil”. Dalam bahasa 

Kantonis, ia bermaksud 

“menelan awan”.

31

32

100 g (1 cawan) kacang dhal, direndam 

semalaman dan direbus sehingga lembut

60 g (½ cawan) lobak merah, dipotong kiub kecil

86 g (1 cawan) terung, dipotong kecil

50 g (¹/₅ biji) timun, dibelah dan dipotong kecil

25 g (1 biji) tomato, dipotong kecil

800 ml (3 cawan) stok sayuran buatan sendiri

10 g (1 biji) bawang merah, dicincang

10 g (2 ulas) bawang putih, dicincang

10 g (1 sudu teh) serbuk kari 

20 g (2 sudu teh) serbuk cili

1 tangkai daun kari

5 g (1 sudu teh) jintan putih

20 g (2 sudu teh) biji sawi hitam

7 g (1 sudu teh) serbuk kunyit

15 ml (1 sudu makan) minyak sayuran

2 sudu makan daun ketumbar, dihiris

Bahan-bahan

1. Panaskan minyak di dalam kuali di atas api sederhana. Masukkan bawang merah, 

bawang putih dan tumis sehingga wangi. Kemudian masukkan serbuk kari, serbuk 

kunyit, biji sawi, serbuk cili, daun kari dan jintan putih. Tumis seketika dan kacau 

sentiasa supaya tidak hangus. Masukkan stok sayuran.

2. Tambahkan kacang dhal ke dalam kuali dan didihkan sehingga kuah tersebut 

menjadi pekat.

3. Masukkan lobak merah dan terung dan teruskan mendidih sehingga masak. 

Kemudian masukkan timun dan akhir sekali tomato.

4. Tutup dan didihkan dalam api kecil selama 15 minit sehingga kacang dhal sudah 

empuk dan kuah menjadi pekat. Hidangkan bersama daun ketumbar.

Cara memasak

Kari Dhal Sayuran

(Hidangan untuk 6 – 7 orang)

Sarapan Pagi dan Kudapan

Tip Hidangan

•  Sesuai dihidangkan bersama 

tosai, naan, capati atau nasi.

Tip Pemakanan

•  Dhal ialah kekacang yang 

merupakan sumber protein 

dan serat yang baik.

Tahukah Anda?

Golongan vegetarian 

boleh mengambil hidangan ini 

bersama bijirin lain seperti roti 

bijirin penuh untuk mendapatkan 

kebaikan protein lengkap. Hidangan 

vegetarian ini merupakan cara 

terbaik untuk mengurangkan 

pengambilan lemak tepu, 

terutama daripada daging  

dan ayam.

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  73 kcal Karbohidrat  10.4 g

Protein  3.0 g Lemak  2.2 g

32

32

34

3 keping kulit popia (segi empat)

180 g (2 cawan) lobak merah, disagat

130 g (1½ cawan) kubis, dicincang halus

430 g (2½ cawan) kacang soya, direndam 

semalaman dan direbus sehingga lembut

10 g (1 biji) bawang merah, dicincang halus

30 ml (2 sudu makan) pes tomato 

15 ml (1 sudu makan) susu soya

10 ml (2 sudu teh) minyak

10 ml (2 sudu teh) biji bijan

Garam dan lada sulah secukup rasa

Secubit serbuk kulit kayu manis

Bahan-bahan

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang sehingga wangi dan garing.

2. Tambahkan lobak merah dan kubis. Masak selama 1-2 minit.

3. Kisar kacang soya dalam pengisar dan masukkan ke dalam kuali. Masukkan pes 

tomato, garam, lada sulah dan serbuk kulit kayu manis ke dalam kuali. Padamkan 

api dan biarkan sejuk.

4. Potong kulit popia menjadi dua dan bahagikan intinya menjadi 6 bahagian. 

Masukkan sesudu inti secara memanjang di hujung kulit popiah. Beruskan susu 

soya di hujung bertentangan dengan inti tadi. Kemudian gulungkan untuk menutup 

intinya. Ulang langkah ini sehingga inti habis digunakan.

5. Potong gulungan kepada 6 bahagian yang sama panjang dan letakkan di atas 

dulang yang telah digris dengan mentega. Sapukan bahagian atas setiap gulungan 

dengan susu soya dan cucuk dengan garpu. Taburkan sedikit biji bijan.

6. Bakar dalam api sederhana 210°C selama 20-25 minit, atau sehingga rangup dan 

keperangan.

Cara memasak

Kuih Gulung Sayuran

(Hidangan untuk 5 – 6 orang)

Sarapan Pagi dan Kudapan

Tip Pemakanan

•  Kacang soya adalah sejenis 

kekacang yang merupakan 

alternatif baik kepada daging 

malah ia rendah lemak dan 

tinggi kandungan protein, serat 

dan karbohidrat kompleks. 

Apabila anda membeli 

kekacang dalam tin, carilah 

jenama yang tidak mempunyai 

garam tambahan.

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  229 kcal Karbohidrat  19.9 g

Protein  15.1 g Lemak  9.9 g

34

34

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.

2. Masukkan udang, garam, sos tiram dan sedikit air. Gaul bahan-

bahan tersebut sehingga sebati dan teruskan memasak.

3. Masukkan lobak merah dan masak sehingga lembut. Kemudian 

masukkan pula bihun dan kacau sebati.

4. Apabila bihun telah lembut, masukkan pula taugeh.

5. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.

6. Masukkan tauhu yang telah dihiris dan gaul sebati sebelum 

menghidang. Hiaskan dengan hirisan telur dadar, daun bawang 

dan limau.

300 g bihun, direndam hingga lembut dan ditapis

200 g udang segar, dibuang kulitnya

200 g taugeh

150 g lobak merah, dipotong panjang dan kecil

3 keping tauhu, dikukus dan dihiris nipis

3 g (½ sudu teh) lada hitam

40 g (4 biji) bawang kecil                       

20 g (4 ulas) bawang putih

10 g (2 sudu makan) udang kering

15 g (2 sudu makan) sos tiram

30 ml (2 sudu makan) minyak

1 keping telur dadar, dihiris

Daun bawang sebagai hiasan

Garam dan lada sulah secukup rasa

Sedikit air

Hiasan: 2 biji limau, dibelah

Bahan-bahan

Cara memasak

dikisar}

Bihun Goreng Lada Hitam

(Hidangan untuk 4 – 5 orang)

Sarapan Pagi dan Kudapan

Tip Memasak

•  Anda boleh menggantikan 

bihun dengan pasta gandum 

penuh, pasta bayam atau 

pasta ‘angel hair’.

Tip Pemakanan

•  Produk berasaskan bijirin 

seperti bihun mempunyai 

kandungan karbohidrat yang 

tinggi sebagai sumber tenaga.

•  Jika boleh, gunakan bihun 

bijirin penuh.

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  338 kcal Karbohidrat  50.5 g

Protein  17.5 g Lemak  7.4 g

36

1. Bahagikan tembikai susu yang telah dipotong di 

antara 2 gelas tinggi dan asingkan lebihan untuk 

hiasan.

2. Letakkan bijirin oat di atas buahan dengan 

lapisan yang rata dan akhiri lapisan dengan 

yogurt rendah lemak. 

3. Campurkan jem dan jus tembikai dalam bekas 

yang lain dan sebarkan di atas yogurt tersebut. 

4. Akhir sekali, hiaskan dengan kiub tembikai susu 

yang diasingkan tadi dan hidangkan segera.

300 g (3 potong) tembikai susu, dipotong kiub kecil

75 g (1 cawan) bijirin oat, dipanggang rangup

150 ml (⅔ cawan) yogurt rendah lemak

15 ml (1 sudu makan) jem strawberi

15 ml (1 sudu makan) jus tembikai

Bahan-bahan

Cara penyediaan

Lapisan Buahan Rangup

(Hidangan untuk 2 orang)

Tip Hidangan

•  Resipi ini juga sesuai untuk 

kanak-kanak (saiz hidangan 

kanak-kanak adalah separuh 

daripada saiz hidangan ini). 

Jika anak anda menyukai 

hanya satu jenis buah-

buahan, galakkannya 

untuk menikmati pelbagai 

buah-buahan yang lain 

seperti pisang, mangga, dan 

sebagainya melalui resipi ini.

Tip Pemakanan

•  Ambil sekurang-kurangnya 

2 hidangan buah-buahan 

setiap hari. Resipi ini dapat 

menggalakkan ahli keluarga 

anda mengambil lebih banyak 

buah-buahan setiap hari.

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  268 kcal Karbohidrat  53.1 g

Protein  8.3 g Lemak  2.5 g

37








Makan Tehgah Hari & Malam

46

Bahagian ini 

membawakan sajian yang lebih 

mengenyangkan yang sesuai 

untuk makan tengah hari atau 

makan malam. Beberapa jenis 

sajian kegemaran keluarga dipilih 

dan diubah suai ramuannya bagi 

menepati tuntutan hidangan 

yang lebih sihat. Contohnya, 

menggantikan separuh santan 

dengan susu rendah lemak atau 

susu skim.  Sesetengah daripada 

resipi ini adalah untuk sajian 

semua dalam satu (all-in-one) 

supaya anda tidak perlu risau  

masakan apa hendak disediakan 

apabila kesuntukan masa!

Resipi Kegemaran    Seisi Keluarga

Makan tengah hari dan makan malam 

adalah dua lagi sajian utama dalam sehari. 

Makanan yang baik boleh membantu anda 

mendapatkan tenaga dan nutrien secukupnya 

untuk sepanjang hari. Anda tidak semestinya 

makan banyak dalam tiga hidangan sehari. 

Malah, anda boleh makan sedikit tetapi kerap 

untuk lima hidangan sehari, dengan jarak 

waktu yang seimbang sepanjang hari.  

Pendahuluan:

Makan Tengah Hari & Malam

47

Resipi Kegemaran    Seisi Keluarga

Dalam keadaan sibuk sekalipun, anda perlu 

makan apabila tiba waktunya. ‘Ponteng’ 

makan tidak akan membantu anda 

menurunkan berat badan, malah ianya akan 

mendorong anda makan dengan lebih banyak 

kemudiannya. Untuk mengelakkan daripada 

makan secara berlebihan, makanlah perlahan-

lahan dan berhenti apabila anda berasa 

kenyang, walaupun masih terdapat baki 

beberapa suap makanan di atas pinggan anda. 

Jangan tangguh atau lewatkan waktu makan 

anda kerana ia boleh menimbulkan masalah 

penghadaman makanan atau gastrik.

Bagi ibu bapa yang sibuk, terdapat beberapa 

pilihan resipi yang sihat dan ringkas untuk 

menyediakan sajian makanan dengan mudah. 

Anda boleh bawa bekalan makan tengah hari 

ke pejabat, seperti sayuran dimasak dengan 

daging tanpa lemak, tauhu serta nasi perang 

atau roti mil penuh dengan ayam dan keju 

rendah lemak. Membawa bekalan sendiri 

membantu anda membuat pilihan sihat dan 

menjimatkan. Dengan cara ini, anda juga 

tidak perlu beratur panjang untuk membeli 

makanan tengah hari!  Pastikan anda sertakan 

buah-buahan dan sayuran dalam makanan 

tengah hari dan hadkan bahan seperti mayonis 

dan sos salad. Untuk pencuci mulut, elakkan 

makanan manis dan tinggi lemak.

 ● PELBAGAIKAN pilihan. 

Jika anda sudah 

mengambil roti untuk 

sarapan dan nasi campur 

untuk makan tengah hari, 

anda boleh mencuba 

mi untuk makan malam. 

Begitu juga dengan 

kumpulan makanan 

lain, pelbagaikan pilihan 

dalam sesuatu kumpulan 

makanan. Jika anda 

makan sayur kangkung 

belacan untuk tengah hari, 

pilih salad campuran untuk 

makan malam.

 ● Awasi kuantiti makanan dan makan secara 

SEDERHANA. Sentiasa senduk makanan menurut 

keperluan anda. Secawan nasi perang bersama 1 peha 

ayam bersaiz sederhana, ½ cawan sayuran dan 1 potong 

buah sudah cukup untuk melengkapkan sajian makanan. 

Mengambil terlalu banyak makanan adalah salah satu 

punca utama makan berlebihan dan berat badan 

bertambah.

 ● Sentiasa SEIMBANGKAN makanan anda. Jangan 

hanya makan satu jenis makanan atau jenis makanan 

yang sama untuk tengah hari dan malam. Pastikan  

anda mengambil makanan daripada kumpulan-kumpulan 

bijirin, sayuran, daging, ikan, telur, kekacang dan  

buah-buahan. 

TIP  untuk makan tengah hari & makan 

malam yang sihat

48

1. Gaulkan semua bahan sos di dalam mangkuk dan biarkan 

seketika atau sejukkan dalam peti sejuk selama 1 jam. 

2. Rebus semua jenis kekacang dalam air mendidih sehingga 

lembut. Toskan dan alirkan dengan air sejuk.

3. Campurkan asparagus, batang saderi, bawang besar, 

tomato dan gaul sehingga sebati.

4. Hidangkan salad kekacang bersama sosnya dan hiaskan 

dengan daun pasli.

50 g (5 batang) asparagus, dibuang batang dan kulit tebalnya dan dipotong pendek

425 g (2 cawan) kekacang campuran kering (kacang hitam, kacang mata hitam, kacang 

kuda, kacang soya, kacang merah) direndam semalaman, ditapis dan dibilas

40 g (2 batang) saderi, dicincang halus

25 g (1 biji) bawang besar, dicincang halus

75 g (3 biji) tomato, dicincang kasar

10 g (3 sudu makan) pasli, sebagai hiasan

45 ml (3 sudu makan) minyak zaitun

10 ml (2 sudu teh) cuka

5 g (1 ulas) bawang putih, diketuk

15 ml (1 sudu besar) tomato chutney/puri

Garam dan lada hitam secukup rasa 

113 g (¾ cawan) yogurt asli

30 ml (2 sudu makan) jus limau nipis

60 g (¼ cawan) madu

¼ sudu teh parutan limau nipis

10 g (1 biji) bawang kecil, dicincang halus

10 g (2 ulas) bawang putih, diketuk

15 ml (1 sudu makan) jus lemon

30 ml (2 sudu makan) jus oren

15 ml (1 sudu makan) cuka cider 

60 ml minyak zaitun

15 ml (1 sudu makan) cuka cider

5 ml (1 sudu teh) madu

Garam dan lada hitam secukup rasa

Bahan-bahan

Sos Salad 1

Sos Salad 3

Sos Salad 2

Sos Salad 4

Cara memasak

Salad Asparagus dengan Sos Salad 

Rendah Lemak

(Hidangan untuk 4 – 5 orang)

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  170 kcal Karbohidrat  26.0 g

Protein  10.9 g Lemak  2.5 g

Tahukah Anda?

Tip Hidangan

•  Disarankan agar merendam 

kacang kering dan bijian 

dalam air bersuhu bilik untuk 

beberapa jam supaya dapat 

memendekkan masa merebus. 

Ia juga membantu melarutkan 

asid fitik (sejenis anti-nutrien). 

Sebelum direndam, buangkan 

kacang yang telah berubah 

warna atau cacat serta 

sebarang bendasing.

Tip Pemakanan

•  Kekacang dan bijian juga 

merupakan sumber protein 

yang berkhasiat selain 

daripada daging, ikan dan 

ayam. Fungsinya juga sebagai 

sumber serat serta nutrien lain 

seperti besi dan zink.

Makan Tengah Hari & Malam


50

150 g (1 ikat) kangkung, dipotong

75 g (5 batang) kacang panjang, dipotong kepada 1 inci panjang

150 g (1½ cawan) taugeh

80 g (⅓ biji) timun, dipotong dadu

100 g (1 cawan) sengkuang, dipotong dadu

300 g (2 blok) tauhu keras, dipotong kiub dan dipanggang

140 g (2 keping) tempeh, dipotong memanjang, dan digoreng 

dengan sedikit minyak

3 biji telur rebus, dibelah empat

2.5 cm belacan, dibakar sedikit

40 g (3 sudu makan) pes cili

50 g (5 biji) bawang merah

15 g (3 ulas) bawang putih 

80 g (½ cawan) kacang dipanggang dan dikisar

1 cm cekur kecil, ditumbuk

80 ml (⅓ cawan) air asam jawa

15 ml (1 sudu makan) minyak

Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan

1. Celur kacang panjang, taugeh dan kangkung 

dalam air mendidih hingga sederhana 

lembut. Simpan air celuran dan ketepikan.

2. Untuk membuat kuah kacang, panaskan 

minyak dalam kuali dan tumis bahan yang 

telah dikisar sehingga keperangan dan 

wangi.

3. Masukkan pes cili, tumis sebentar dan 

kemudian masukkan belacan. Teruskan 

menumis sehingga wangi dan pecah minyak. 

Tambah 2 cawan air celuran sayur-sayuran 

bersama cekur dan kacau rata.

4. Masukkan air asam jawa, kacau dan reneh 

sehingga kuahnya memekat. Kemudian 

masukkan kacang kisar. Gaulkan sebati dan 

tambahkan garam dan gula secukup rasa.

5. Tutup api dan biarkan kuah sejuk. Ceduk 

keluar minyak yang terapung di atas kuah.

6. Susun sayur-sayuran termasuk timun 

bersama tempeh, tauhu dan telur di atas 

piring hidangan.

7. Tuangkan kuah di atasnya dan hidangkan.

Cara memasak

Pecal

(Hidangan untuk 8 orang)

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  152 kcal Karbohidrat  5.1 g

Protein  10.3 g Lemak  10.0 g

dikisar} Tip Hidangan

•  Bahan-bahan lain boleh 

ditambahkan atau digantikan 

seperti daun ubi, pucuk paku 

dan ubi kentang.

Makan Tengah Hari & Malam


52

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. 

Kemudian masukkan lobak merah, diikuti oleh bunga kubis, brokoli, 

sengkuang, cendawan shiitake dan cendawan butang. Tumis sebentar.

2. Tuangkan stok ayam bersama sos tiram dan renehkan di atas api sederhana 

selama 10 minit. Tambahkan garam dan lada sulah secukup rasa. Akhir 

sekali, masukkan campuran tepung jagung dan padamkan api. Ketepikan 

dan biarkan sejuk sebentar. Bahagikan kepada 6 bahagian.

3. Hamparkan 1 keping fucuk. Letakkan 1 bahagian sayur-sayuran yang 

telah dimasak di atas kepingan fucuk dan balut kemas dengan berhati-hati 

supaya fucuk tidak koyak. Ikat dengan kemas menggunakan batang daun 

sup. Ulangi langkah ini sehingga semua sayur-sayuran habis digunakan.

4. Letakkan sayur-sayuran yang dibalut dengan fucuk dalam pengukus dan 

kukus selama 5 minit.

5. Hidangkan semasa panas.

6 keping fucuk (saiz 6x6 inci), direndam sehingga lembut dan dilap

60 g (½ cawan) bunga kubis, dipotong kecil

50 g (½ cawan) brokoli, dipotong kecil

108 g (½ batang) lobak merah, dipotong memanjang

3 biji cendawan butang, ditoskan dan dihiris nipis

100 g (1 cawan) sengkuang, dihiris

11 g (5 keping) cendawan shiitake, dihiris nipis

10 g (2 ulas) bawang putih, dicincang

1 ikat daun sup, dibuang akarnya dan bersihkan

7 g (1 sudu makan) sos tiram

180 ml (¾ cawan) stok ayam buatan sendiri

7 g (1 sudu makan) tepung jagung, dicampur dengan ½ cawan 

stok ayam buatan sendiri

15 ml (1 sudu makan) minyak

Garam dan lada sulah secukup rasa

Bahan-bahan

Cara memasak

Sayur Balutan Fucuk

(Hidangan untuk 6 orang)

Tip Hidangan

•  Anda boleh menggantikan 

beberapa ramuan atau 

menambah lebih banyak bahan 

seperti tauhu, sayur kobis, 

sooh hoon, kacang buncis dan 

taukwa ke dalam hidangan 

untuk kepelbagaian warna dan 

protein.

Tip Pemakanan

•  Fucuk ialah sejenis produk 

soya yang mengandungi 

protein. Hidangan ini 

merupakan satu cara untuk 

menambah kekacang ke 

dalam diet anda.

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  110 kcal Karbohidrat  5.8 g

Protein  7.8 g Lemak  6.2 g

Makan Tengah Hari & Malam


54

1. Didihkan stok ayam dan masukkan serbuk cili, sos tomato, kicap, 

cuka, gula, garam, halia, minyak bijan dan lada sulah.

2. Masukkan rebung, lobak merah, lada benggala dan kulat hitam 

ke dalam sup. Masak atas api sederhana sehingga sayur-sayuran 

empuk.

3. Masukkan cendawan hitam dan tepung jagung ke dalam sup, kacau 

sentiasa sehingga ia menjadi pekat. Tuangkan telur yang telah 

dipukul perlahan-lahan dan teruskan mengacau.

4. Masak lagi selama beberapa minit, kemudian tutup api. Akhir sekali 

masukkan tauhu yang telah dipotong dan pindahkan ke dalam 

mangkuk hidangan. 

5. Hiaskan dengan daun bawang dan hidangkan semasa panas.

1 L (4 cawan) stok ayam buatan sendiri

25 g (½ biji) rebung, dipotong memanjang

25 g (¼ biji) lobak merah, dipotong memanjang

25 g (¼ keping) tauhu lembut, dipotong kiub

13 g (6 biji) cendawan hitam kering, direndam dan dihiris nipis

3 keping kulat hitam kering, direndam dan dihiris

30 g (½ biji sederhana) lada benggala kuning, dipotong dadu

1 biji telur, dipukul

20 g (2 sudu teh) serbuk cili

5 ml (1 sudu teh) kicap

10 ml (2 sudu teh) cuka

40 g (2 sudu makan) sos tomato

5 ml (1 sudu teh) minyak bijan

5 g (2 sudu teh) tepung jagung, dilarutkan dalam ½ cawan air

2 batang daun bawang, dicincang

1 inci halia segar, diparut 

Garam, gula dan lada sulah secukup rasa

Bahan-bahan

Cara memasak

Sup Sayur Sichuan

(Hidangan untuk 5 – 6 orang)

Tip Pemakanan

•  Hidangan ini adalah 

berkhasiat kerana ia 

mengandungi sayur-sayuran 

yang berlainan jenis.

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  204 kcal Karbohidrat  14.4 g

Protein  13.1 g Lemak  10.4 g

Makan Tengah Hari & Malam

Sup sayur pedas masam 

ialah sejenis hidangan yang 

berasal dari Sichuan, China. 

Menurut penulis masakan 

Cina, masakan Sichuan terdiri 

daripada tujuh perisa asas: 

masam, pedas, panas, manis, 

pahit, aromatik dan masin.

Tahukah Anda?


56

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang hingga wangi. Kemudian, masukkan 

bunga kantan, serbuk kari, serbuk kunyit dan serbuk cili. Tumis selama lebih kurang  

3 minit.

2. Masukkan sayur-sayuran, bermula dengan lobak merah, kacang panjang dan terung. 

Kacau sayur-sayuran sehingga lembut sedikit. Kemudian, tambahkan air, lada benggala 

dan teruskan memasak.

3. Perlahan-lahan tuangkan susu dan santan.

4. Didihkan kari, dan masukkan serai dan daun limau purut. Kecilkan api dan renihkan 

selama 10 minit. Tambah air jika perlu dan garam secukup rasa.

5. Sejurus sebelum mematikan api, masukkan taupok.

6. Taburkan daun ketumbar sebelum dihidangkan.

70 g (5 keping) taupok, dipotong dua

108 g (1 biji sederhana) lobak merah, dihiris menyerong

400 g (3 biji) terung, dihiris menyerong

75 g (5 biji) kacang panjang, dipotong 1 inci panjang

60 g (1 biji) lada benggala merah, dihiris

50 g (2 biji) bawang, dicincang

14 g (2 sudu makan) serbuk kari

6 g (1 sudu teh) serbuk kunyit

5 g (½ sudu teh) serbuk cili

30 g (1 batang) serai, ditumbuk

70 g (1 tangkai) bunga kantan, dihiris nipis

500 ml (2 cawan) susu rendah lemak

250 ml (1 cawan) santan cair

500 ml (2 cawan) air

15 ml (1 sudu makan) minyak

1 helai daun limau purut, dihiris

1 tangkai daun ketumbar, dicincang

Garam secukup rasa

Bahan-bahan

Cara memasak

Kari Sayur ala Thai    

(Hidangan untuk 8 orang)

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  118 kcal Karbohidrat  4.5 g

Protein  5.0 g Lemak  8.9 g

Tip Pemakanan

•  Kurangkan penggunaan 

santan dan gantikan 

separuh kuantitinya dengan 

susu ataupun kurangkan 

kepekatannya dengan 

menambahkan air.

Makan Tengah Hari & Malam


58

Tip Hidangan

•  Terung boleh digantikan atau 

dimasak bersama bendi.

1. Bakar terung di atas kuali leper dengan api 

perlahan hingga sedikit lembut. Ketepikan.

2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis 

bahan tumbuk sehingga keperangan dan 

wangi.

3. Masukkan pes cili dan teruskan menumis. 

Tambah air, kacau dan renihkan.

4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 

Apabila sambal telah masak dan minyak 

terpisah, tutup api.

5. Perah jus limau dan kacau rata.

6. Tuangkan sambal di atas terung dan 

hidangkan bersama nasi.

260 g (2 biji besar) terung, dibelah separuh

50 g (5 biji) bawang merah

13 g (½ biji) bawang besar             

5 biji cili padi

25 g (2 sudu makan) pes cili

125 ml (½ cawan) air

15 ml (1 sudu makan) jus limau

15 ml (1 sudu makan) minyak

Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan

Cara memasak

Sambal Terung

 (Hidangan untuk 4 orang)

Tip Pemakanan

•   Warna ungu pada terung menjadikan 

hidangan lebih menarik. Minyak 

yang terasing daripada sambal 

boleh dibuang untuk mengurangkan 

pengambilan lemak dan minyak.

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  50 kcal Karbohidrat  3.7 g

Protein  0.7 g Lemak  3.6 g

ditumbuk}

Makan Tengah Hari & Malam

59

1. Panaskan kuali di atas api sederhana dan 

masukkan pucuk ubi, daun kunyit, serai, 

petai bersama campuran cili padi dan kunyit. 

Kemudian tuangkan santan dan susu.

2. Gaul rata sehingga daun mengecut sedikit. 

Masukkan ikan bilis kering dan teruskan 

memasak di atas api sederhana. Tambahkan air 

dan renehkan sehingga kuah sedikit memekat.

3. Masukkan tempoyak dan gaul rata.

4. Tambah garam secukup rasa dan teruskan 

kacau sehingga kuah menjadi pekat dan sedikit 

mengering.

5. Tutup api dan hidangkan bersama nasi.

200 g (½ ikat) pucuk ubi, direbus dan 

dibuang airnya

1 keping daun kunyit, dihiris nipis

60 g (½ cawan) ikan bilis

75 g (1 helai) petai, dipisahkan dari 

tangkainya dan dibelah dua

60 g (2 batang) serai, dihiris nipis

250 ml (1 cawan) susu rendah lemak

125 ml (½ cawan) santan

60 g (½ cawan) tempoyak

8 biji cili padi                   

1 cm kunyit segar

125 ml (½ cawan) air

Garam secukup rasa

Bahan-bahan

Cara memasak

Pucuk Ubi Masak Tempoyak

(Hidangan untuk 5 – 6 orang)

Tip Hidangan

•  Mencelur daun ubi kayu sebelum 

memasak dapat melembutkan 

daun untuk memudahkan 

proses pencernaan, di samping 

membuang kandungan sianida 

yang beracun kepada tubuh 

manusia. Oleh itu, daun ubi kayu 

perlu dicelur berasingan dan 

dibuang airnya.

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  132 kcal Karbohidrat  8.3 g

Protein  10.4 g Lemak  6.3 g

dikisar }

1. Campurkan garam dan lada hitam dalam mangkuk. Masukkan 

kepingan ayam dan gaul rata. Tutup dan perapkan selama kira-

kira 30 minit di dalam peti sejuk.

2. Salut ayam dengan tepung jagung dan goreng dengan sedikit 

minyak sehingga masak dan berwarna kuning keemasan. 

Keluarkan dari kuali dan gunakan tisu dapur untuk menyerap 

minyak berlebihan.

3. Panaskan kuali dengan minyak bijan. Tumiskan bawang besar, 

bawang putih dan halia sehingga wangi. Masukkan sos tiram, 

sos tomato, kicap, madu, cuka dan lada benggala di atas api 

sederhana. Tambahkan sedikit air dan masak hingga mendidih 

sambil mengacau. Renih sehingga sos memekat.

4. Salut ayam dengan sos di dalam kuali atau dalam pinggan 

hidangan dan hiaskan dengan daun bawang dan biji bijan.

400 g (2 keping) dada ayam tanpa kulit, dipotong 

sederhana besar

30 ml (2 sudu makan) sos tomato

30 ml (2 sudu makan) madu

15 ml (1 sudu makan) sos tiram

15 ml (1 sudu makan) cuka

7 ml (½ sudu makan) kicap

60 g (1 biji) lada benggala merah, dihiris nipis

26 g (1 biji) bawang besar, dihiris nipis

10 g (2 ulas) bawang putih, diketuk

10 g (½ inci) halia, diparut

20 g (2 sudu makan) biji bijan, dipanggang

15 ml (1 sudu makan) minyak bijan

125 ml (½ cawan) air

Tepung jagung cukup untuk menyalut ayam

Garam dan lada hitam secukup rasa

2 batang daun bawang, dicincang

Bahan-bahan

Cara memasak

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  205 kcal Karbohidrat  15.3 g

Protein  15.1 g Lemak  9.3 g

Ayam Masak Bijan

(Hidangan untuk 4 – 5 orang)

Makan Tengah Hari & Malam

Tip Hidangan

•  Minyak bijan yang dipanggang 

adalah gelap, lebih kuat 

baunya dan lebih wangi 

berbanding minyak bijan 

biasa. Ia biasanya digunakan 

dalam masakan Cina. 

Gunakan sedikit sahaja dalam 

masakan.

Tip Pemakanan

•  Memberus ayam dengan 

sedikit minyak dan 

memanggang di dalam 

ketuhar adalah lebih baik 

daripada menggoreng.

60


1. Cucuk daging kambing beberapa kali dengan garpu, 

bilaskan, keringkan dan ketepikan.

2. Dalam mangkuk besar, gaul halia bersama jus lemon, 

bawang putih, cili merah kering yang dihancurkan, garam 

masala, garam, gula, lada sulah dan madu.

3. Salut daging kambing dengan bahan perap dan perapkan 

kira-kira 1 jam.

4. Panaskan ketuhar. Letakkan daging kambing di atas rak 

dengan dulang di bawah rak. Taburkan daun ketumbar dan 

cili hijau dicincang di atas daging kambing.

5. Tuangkan baki perapan dan renjiskan sedikit minyak di atas 

daging kambing.

6. Panggang daging kambing dalam ketuhar yang telah 

dipanaskan selama 10-15 minit pada suhu 180°C, balikkan 

sekali-sekala hingga masak dan keperangan.

7. Pindahkan ke dalam bekas hidangan dan hiaskan dengan 

cili merah yang dihiris.

500 g (6 keping bahagian bahu) kambing tanpa 

lemak

90 ml (6 sudu makan) jus lemon

7 g (2 sudu makan) garam masala

5 ml (1 sudu teh) halia kisar

20 g (2 ulas) bawang putih, diketuk

5 ml (1 sudu teh) cili merah kering, dihancurkan 

5 g (1 sudu teh) gula perang

30 ml (2 sudu makan) madu

3 tangkai daun ketumbar, dicincang

1 biji cili hijau, dicincang halus

30 ml (2 sudu makan) minyak

Garam dan lada sulah secukup rasa

Hiasan: hirisan cili merah

Bahan-bahan

Cara memasak

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  165 kcal Karbohidrat  4.6 g

Protein  17.5 g Lemak  8.5 g

Kambing Masala

(Hidangan untuk 6 orang)

Tip Hidangan

•  Garam masala ialah campuran 

beberapa jenis serbuk rempah 

kering. Ia mengandungi 

10-12 rempah yang berbeza 

seperti jintan putih, ketumbar, 

bunga cengkih, buah pelaga, 

lada hitam dan buah pala. 

Ia biasanya dimasukkan ke 

dalam makanan pada langkah 

terakhir atau sebaik sebelum 

dihidang untuk menaikkan rasa 

makanan.

Tip Pemakanan

•  Daging kambing diletakkan 

di atas rak dalam ketuhar 

supaya lebihan minyak 

menitis di dalam dulang lalu 

mengurangkan jumlah lemak 

yang dimakan.

Tahukah Anda?

Garam masala boleh 

didapati di kedai-kedai 

atau pasaran runcit dan 

pasaraya terpilih.

Makan Tengah Hari & Malam

62


64

1. Panaskan minyak dalam kuali kecil di atas api sederhana. 

Masukkan ketumbar, jintan putih, kunyit, garam masala, serbuk 

kari, sos pudina dan paprika. Tumis sehingga wangi (kira-kira 

2-3 minit). Ketepikan.

2. Campurkan bahan rempah yang telah sejuk ke dalam yogurt. 

Perlahan-lahan masukkan jus lemon, bawang putih, garam dan 

halia.

3. Cucuk daging ayam sedikit dengan pisau (hingga ke tulang)  

3-4 bahagian kepingan kaki/paha ayam. Salut ayam dengan 

bahan perapan, tutup dan biarkan sekurang-kurangnya sejam 

(sebaik-baiknya 6-8 jam atau semalaman).

4. Panaskan ketuhar hingga 240°C. Pindahkan kepingan ayam 

ke dalam dulang pembakar. Bakar selama kira-kira 20-25 minit 

atau sehingga ayam masak keperangan di bahagian atasnya. 

Ayam telah masak apabila jus jernih mengalir keluar.

5. Biarkan sekurang-kurangnya 5 minit sebelum dihidangkan 

dengan sos pudina.

6. Hidangkan bersama naan, roti paratha, atau nasi kukus.

2 kg (1 ekor) ayam, kulit dan lemak yang dibuang, 

dibelah empat

40 g (4 ulas) bawang putih, dicincang

40 g (2 inci) halia, dikisar halus

30 ml (2 sudu makan) jus lemon

250 ml (1 cawan) yogurt biasa

3 g (1 sudu teh) garam masala

3 g (1 sudu teh) serbuk ketumbar

3 g (1 sudu teh) serbuk jintan putih

3 g (1 sudu teh) serbuk kunyit

3 g (1 sudu teh) serbuk kari

3 g (1 sudu makan) paprika manis

30 ml (2 sudu makan) sos pudina (ikut pilihan)

15 ml (1 sudu makan) minyak

Garam dan lada sulah secukup rasa

Bahan-bahan

Cara memasak

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  137 kcal Karbohidrat  1.2 g

Protein  20 g Lemak  5.7 g

Ayam Tandoori

(Hidangan untuk 6 – 8 orang)

Tip Hidangan

•  Hidangkan bersama nasi dan 

hidangan sayur-sayuran yang 

lain untuk hidangan lengkap.

Tip Pemakanan

•  Memasak dengan pelbagai 

rempah akan menambah 

perasa kepada hidangan 

dan dapat mengurangkan 

penggunaan garam. 

•  Yogurt juga ditambah ke 

dalam bahan perapan kerana 

ia kaya dengan kalsium.

Makan Tengah Hari & Malam


66

1. Potong daging lembu menjadi kepingan nipis bersaiz sederhana. Cucukkan daging 

tersebut dengan garpu beberapa kali sehingga lembut. 

2. Campurkan kepingan daging lembu dengan bahan yang telah dikisar bersama madu, 

kicap pekat, sedikit garam dan minyak bijan. Perap selama 1 jam atau semalaman di 

dalam peti sejuk.

3. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan daging yang telah diperap bersama sosnya 

ke dalam kuali dan masak selama 2 minit. Tambah ½ cawan air serta kecilkan api dan 

reneh sehingga daging masak dan lembut. Tambahkan air lagi jika perlu.

4. Masukkan daging yang telah masak ke dalam mangkuk. Taburkan dengan daun 

bawang dan biji bijan. 

5. Letakkan kira-kira 2 sudu makan campuran daging lembu ke atas setiap daun salad 

sederhana besar dan gulungkan.

6.  Hidangkan dengan segera.

500 g daging lembu, lemak dibuang dan 

dihiris nipis

60 g (6 helai) daun salad rangup

10 g (1 biji) bawang merah

20 g (4 ulas) bawang putih          

3 g (1 sudu teh) lada hitam

10 g (½ inci) halia

30 ml (2 sudu makan) kicap pekat

10 ml (2 sudu teh) minyak bijan

10 g (1 sudu besar) biji bijan, dibakar

30 ml (2 sudu besar) madu

15 ml (1 sudu makan) minyak

125 ml (½ cawan) air

2 batang daun bawang, dihiris nipis

Garam secukup rasa

Bahan-bahan

Cara memasak

Daging Bijan dengan Balutan Salad  

(Hidangan untuk 6 orang)

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  218 kcal Karbohidrat  6.6 g

Protein  25.1 g Lemak  10.1 g

Tip Pemakanan

•  Daging merah merupakan 

sumber zat besi yang baik 

dan mudah diserap oleh 

badan berbanding zat besi 

daripada sumber tumbuhan.

•  Pilih potongan daging 

lembu tanpa lemak bagi 

mengurangkan pengambilan 

lemak dalam diet.

dikisar}

Makan Tengah Hari & Malam


68

1. Cucuk udang diselang-selikan dengan sayur-

sayuran pada pencucuk.

2. Di dalam mangkuk berasingan, campurkan 

minyak, jus limau, halia, garam dan lada sulah 

dan sapukan ke atas kebab.

3. Letakkan pencucuk di dalam ketuhar kira-

kira 15 cm (6 inci) daripada elemen pemanas. 

Bakar 3-4 minit pada setiap sisi, bergantung 

kepada saiz.

4. Hidangkan semasa panas.

200 g (20 ekor) udang, dibuang kulit dan 

dibersihkan

100 g (1 biji sederhana) lobak merah, dikupas dan 

dihiris 1cm tebal dan dicelur

150 g kacang pis (snow peas), dicelur

30 g (1 biji sederhana) lada benggala, dihiris kasar

50 g (2 biji) bawang, dipotong kasar

30 ml (2 sudu makan) minyak

15 ml (1 sudu makan) jus limau 

30 ml (2 sudu makan) halia, dicincang

Garam dan lada sulah secukup rasa

Lidi pencucuk

Bahan-bahan

Cara memasak

Kebab Udang

10 cucuk (Hidangan untuk 5 orang)

Tip Pemakanan

•   Lemak pada udang adalah 

rendah iaitu (0.3g/100g). Walau 

bagaimanapun, dinasihatkan supaya 

membuang kepalanya kerana ia 

mengandungi kolesterol yang tinggi.

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  127 kcal Karbohidrat  2.5 g

Protein  7.9 g Lemak  9.5 g

Tip Hidangan

•  Udang boleh digantikan dengan 

ketulan ikan.

•  Hidangkan bersama sos BBQ 

atau sebarang sos pilihan.

•  Cendawan, tomato ceri, dan 

nenas juga boleh dimasukkan 

sebagai kepelbagaian dan 

untuk menambah serat dan 

warna.

Makan Tengah Hari & Malam

69

1. Di dalam mangkuk besar, pukul telur. Perlahan-

lahan tuangkan stok ayam dan garam secukup 

rasa.

2. Dalam bekas lain, gaulkan cendawan, tauhu, 

brokoli, lobak merah serta udang dan bahagikan 

ke dalam tiga mangkuk. Tuangkan campuran 

telur dan stok ayam ke dalam 3 mangkuk yang 

telah dibahagikan tadi. 

3. Didihkan air dalam kukusan. Kecilkan api dan 

letakkan mangkuk berisi campuran telur ke 

dalam pengukus. Tutup dan kukus selama  

20 minit, atau sehingga telur masak dan lembut 

seperti tauhu.

4. Hiaskan setiap mangkuk dengan hirisan daun 

bawang dan hidangkan.

3 biji telur ayam

185 ml (¾ cawan) stok ayam buatan sendiri

3 ekor udang besar, dibersih dan dihiris

75 g (1 blok) tauhu lembut, potong kepada 

kepingan kecil dan bahagikan kepada 3

9 g (4 biji sederhana) cendawan shiitake,  

dihiris nipis

35 g (3 sudu besar) brokoli, dicincang

30 g (3 sudu besar) lobak merah, dicincang

Garam secukup rasa

Hiasan: daun bawang, dicincang

Bahan-bahan

Cara memasak

Telur Tauhu Kukus dengan Udang

(Hidangan untuk 3 orang)

Tip Hidangan

•  Biji gingko cincang dan daging 

ayam cincang juga boleh 

digunakan sebagai bahan 

tambahan.

Tip Pemakanan

•  Disarankan mengambil sebiji telur 

sehari bagi orang yang sihat. Jika 

anda berkolesterol tinggi, hadkan 

kepada 2-3 biji seminggu dan 

disarankan untuk mengasingkan  

kuningnya yang mengandungi 

kolesterol yang tinggi.

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  107 kcal Karbohidrat  3.1 g

Protein  9.8 g Lemak  6.1 g

70

1. Bersihkan salmon, kemudian masukkan ke 

dalam dulang pembakar yang dilapik dengan 

kertas pembakar. Kemudian sapukan dengan 

minyak zaitun.

2. Campurkan air dengan jus lemon, garam, madu 

dan sos BBQ. Kacau hingga rata.

3. Lumurkan campuran ke atas salmon dan salut 

dengan sebati. Perap selama kira-kira 1 jam.

4. Bakar dalam ketuhar selama satu jam pada suhu 

150°C. Keluarkan salmon dari dulang pembakar 

dan letakkan di atas pinggan hidangan.

5. Hiaskan dengan daun dill atau lemon dan 

hidangkan  semasa panas bersama sayuran 

yang telah dikukus, salad dan ubi keledek. 

600 g (6 keping) kepingan steak Salmon 

20 g (1 sudu makan) madu

100 g (1 biji) lemon, diperah jusnya

15 ml (1 sudu makan) minyak zaitun

15 g (1 sudu makan) sos BBQ

Garam secukup rasa

30 ml (2 sudu makan) air

Hiasan: Daun dill/lemon

Bahan-bahan

Cara memasak

Salmon Panggang

(Hidangan untuk 6 orang)

Kandungan Nutrien Setiap Satu Hidangan

Kalori  171 kcal Karbohidrat  2.7 g

Protein  21.6 g Lemak  8.2 g

 

Warna insang 

segar berwarna merah 

terang, dan bahagian isi 

ikan bebas daripada darah 

dan cecair. Bahagian matanya, 

mestilah jernih menonjol dan 

cembung. Jika keruh atau 

telah tenggelam ke dalam 

soket mata bermakna ikan 

tersebut sudah  

tidak segar.

Tip Pemakanan

•  Salmon mengandungi asid 

lemak Omega-3, Vitamin D 

dan protein.

Tahukah Anda?

Tidak kira anda membeli 

filet ikan, stik ikan, atau 

seekor ikan, pastikan ikan 

masih segar dan berbau 

lautan. Jika berbau hanyir, 

ia menunjukkan ikan itu 

sudah tidak segar dan tidak 

disimpan pada suhu  

yang sesuai.

Badan 

ikan segar masih 

keras dan melantun 

apabila ditekan. Kulit dan 

dagingnya tidak mudah 

robek terutama di bahagian 

perut. Sisiknya pula masih 

kuat, berkilat dan tidak 

tercabut.

Makan Tengah Hari & Malam


72

Makan Tengah Hari & Malam

1. Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumis 

bawang putih dan halia sebelum memasukkan 

pes taucu. Tambahkan air dan kacau sehingga 

kuah mula memekat. Tutup api dan tambah cili 

cincang.

2. Tempatkan ikan di dalam


Related Posts:

  • resep malaysia 1Konsep membuat pilihan makanan menurut piramid makanan adalah asas dalam usaha mencapai diet yang lebih sihat dan seimbang. Cara anda memasak sajian untuk keluarga dan jenis ramuan yang digunakan dalam masakan … Read More